Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

Het feest van Sint-Johannes de Doper

Auteur: Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

Beeld Sint-Jan de Doper Het is zo dat het feest van Sint-Jan (24 juni) zes maanden vr het feest van Kerstmis (24-25 december) plaats vindt. Het oorspronkelijk officie van Sint-Jan is parallel aan dat van Kerstmis, met eigen nachtmis, dageraadsmis en dagmis. In de Middeleeuwen werd deze parallelle structuur afgebouwd. Enkel Kerstmis behoudt de drie verschillende misprogramma's.

Icoon Sint-Jan de Doper Sint-Jan de Doper neemt in het huidige geloofsleven een niet meer zo grote plaats in als in de oude kerk en in de Middeleeuwen. In die tijd behoorde Sint-Jan tot de allerbelangrijkste figuren naast Jezus Christus. Men ziet dit nog in de iconostasen in de orthodoxe kerken: de hoofdikoon stelt Christus voor, met rechts en links de ikonen van de Moeder Gods en Sint-Jan de Doper.

De Heilige neemt ook een sleutelpositie in tussen het Oude en het Nieuwe Testament: nog staande in de wereld van het Oude Testament, is hij de laatste (en grootste) profeet die het voorrecht had Christus niet alleen te voorspellen maar ook aan te wijzen. Deze absoluut unieke positie blijkt ook uit de plaats van het feest in de structuur van het Liturgisch Jaar: het Feest van Sint-Jan de Doper, jaarlijks op 24 juni gevierd, is als het ware een Zomer-Kerstfeest.

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design