Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

Presentatie van Christus in de tempel

Auteur: Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

Presentatie van Christus in de tempel: veertig dagen na Kerstmis.

Bij de presentatie van Christus in de tempel herdenken de orthodoxen en de rooms-katholieken dat Maria, de moeder van Jezus, naar de tempel ging voor het verplichte offer na de geboorte van haar Zoon.

In het oude Isral was het gebruik dat moeders zich in de tempel zuiverden, veertig dagen na de geboorte van hun kind (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12). Ze offerden bij deze gelegenheid een lam en twee duiven. Indien de vrouw geen lam kon bekostigen, volstond het offer der armen: twee tortels.

Tot vr de kalenderhervorming van 1969 heette het feest in katholieke kring Maria Lichtmis, nu is dat Presentatie van Christus in de tempel of Opdracht van de Heer.

Maria Lichtmis, of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt, de Latijnse naam is Purificatio Mariae.

Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. In de oosterse kerken wordt het feest, zoals alle feesten, dertien dagen later gevierd, dus op 15 februari. Kerstmis valt bij hen op 7 januari.

Gebruiken bij de katholieke kerk

Op deze dag worden (werden) traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vr de mis; vandaar de naam Lichtmis. Het is (was) tevens traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden; dit wordt uitgedrukt in het gezegde Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.

Patroonsfeest

Lichtmis is ook de datum van het patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan Maria de patroonheilige is: de Sedes Sapientiae.

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design