Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

Introitus Salve sancta Parens

Auteur: Dhr. Jean-Pierre Exter

Ons koor Cantica heeft de Introitus Salve Sancta Parens reeds meerdere keren gezongen in een mis: zie Salve, Sancta Parens. Dit gebeurt vooral in mei en oktober in missen die in het teken staan van de Heilige Maria. Oktober is de maand van de Rozenkrans en 7 oktober is het Feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans.

De Introitus of intredelied Salve Sancta Parens is een tekst van priester-dichter Sedulius uit de vijfde eeuw:

Salve sancta Parens,
enixa puerpera Regem;
qui caelum terramque regit in saecula saeculorum.
Vers: Eructavit cor meum verbum bonum:
dico ego opera mea Regi.
      Gegroet Heilige Moeder
die een Vorst ter wereld bracht,
die regeert over de hemel en de aarde tot in eeuwigheid.
Vers: Mijn hart trilt van de goede woorden,
ik vertel mijn werk(en) aan de Heer.

De melodie is identiek aan die van de Introitus van Epiphania (Driekoningen): Ecce advenit dominator Dominus. De manier van zingen is echter wel anders. Op Driekoningen mag het nogal klinken, het is immers de bevestiging dat de Koning er is, drie andere koningen komen het zelfs bevestigen. Salve sancta Parens daarentegen bevat meer tederheid en moet dus ook wat anders geÔnterpreteerd worden.

Salve Sancta Parens in het manuscript van Albi (elfde eeuw)

Het gebruiken van eenzelfde melodie voor verschillende teksten is een traditie in het Gregoriaans en ergens is dat begrijpelijk. In den beginne was het een solist die toch vele verzen en psalmen alleen moest/mocht zingen. Deze had geen begeleiding, er waren geen notenbalken en soms werd alles, zowel tekst als melodie, uit het hoofd gezongen. Dan wordt het inderdaad begrijpelijk dat men gekende melodieŽn hergebruikt.

De Introitus is op eigen wijze zeer vroeg ontstaan in het Gregoriaanse repertoire. De paus stapte naar verschillende kerken in Rome en hield halt aan een aantal statio's. Hij was vergezeld door monniken die verzen zongen waar de aanwezige gelovigen antwoordden met een eenvoudig vers zoals Ora pro nobis of Miserere mei. Toen de Schola Cantorum werd gesticht veranderde er een en ander: de melodie werd moeilijker en kon nog alleen gezongen worden door de Schola, het werd gezongen bij het binnentreden van de voorganger en kreeg de naam Antiphona ad Introitum.

Een Introitus begeleidt altijd een liturgische handeling, hier het binnentreden van de voorganger. De korte naam Introitus werd pas gebruikt in de veertiende eeuw. In de Ambrosiaanse ritus te Milaan werd het Ingressa genoemd.

Oktober 2019

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design