Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

De Heilige Teresia van Lisieux

Auteur: Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

Het feest van Teresia van Lisieux valt op op 1 oktober.

De Heilige Teresia Thérèse Martin wordt op 2 januari 1873 in het Franse Alençon in Normandië geboren. Ze had een zwakke gezondheid. Haar vader, Louis Martin, was horlogemaker en haar moeder, Zélie Guérain, kantwerkster. In hun gezin werden negen kinderen geboren waarvan er vier op jonge leeftijd stierven. De vijf anderen werden non: Thérèse en haar vier zussen.

Thérèse verliest haar moeder op zeer jonge leeftijd, toen ze vier jaar oud was. Het gezin verhuist naar Lisieux waar Thérèse wordt opgevoed met haar zestienjarige zus Pauline in de rol van moeder, tot Pauline besluit om non te worden.

Thérèse was uitzonderlijk vroom maar ze stond ook bekend om haar gevoel voor humor. Ze wou missionaris in China worden. Toen echter drie van haar zussen intraden bij de karmelietessen in Lisieux kreeg ze het idee om ook in dat klooster in Lisieux (Normandië) in te treden. Dit besluit wordt concreet als ze 14 jaar is. Omdat ze nog te jong is, heeft ze de toelating van de bisschop nodig. Die weigert.

Uiteindelijk, op haar vijftiende, treedt ze met speciale toelating van paus Leo XIII in bij de orde (een vierde zus zou later nog volgen). In 1890 deed ze haar professie en in 1893 kreeg ze de zorg over de novicen toebedeeld. Zelf wilde ze eigenlijk geen geprofeste non worden maar altijd novice blijven.

Op aanwijzingen van haar zus Pauline, die op dat moment overste was, begint ze in 1895 met het opschrijven van haar levensverhaal: "Histoire d'une âme". In 1896 wordt tuberculose bij haar geconstateerd, ze sterft op vierentwintigjarige leeftijd aan de ziekte op 30 september 1897.

De basiliek te Lisieux Op 29 april 1923 werd Thérèse zalig verklaard. Haar heiligverklaring volgde op 17 mei 1925. In 1997 werd Teresia, als derde vrouw in de geschiedenis, door paus Johannes Paulus II tot kerkleraar uitgeroepen, omdat ze een nieuwe spiritualiteit in de katholieke traditie introduceerde.

Een bekende uitspraak van haar is: ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde. Daarom wordt ze afgebeeld als karmelietes met rozen in de hand. Ze werd de patrones van missionarissen en het missiewerk en ook patrones van de bloemisten.

Om haar te onderscheiden van Teresia van Avila wordt ze ook wel "kleine Teresia" genoemd. Aan de rand van Lisieux is ter ere van Teresia een enorme basiliek gebouwd die door vele pelgrims en toeristen wordt bezocht.

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design