Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

Wat is een Hymne?

Auteur: Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

Er zijn vele soorten gregoriaanse gezangen: Tractus, Sequentia, Canticum, Hymne, enzovoort. Hier wat uitleg over de Hymne, want het Rorate coeli is een Hymne.

Een Hymne is een gezang op een tekst die niet uit de bijbel komt. Juist omdat het geen bijbelse tekst is kon naar hartelust met tekst en muziek geŽxperimenteerd worden. De tekst is altijd in een vast patroon van versvoeten, dikwijls belerend, meestal op rijm en daardoor soms ingewikkeld van taal en moeilijk te begrijpen.

Naar de muzikale vorm is een Hymne een strofen-lied: een vaste melodie voor verschillende strofen, met een refrein ertussen. De melodie is dus niet zo tekstgebonden als in het "gewone" gregoriaans waar de melodie de gevoelens en emoties van de tekst op de voet volgt (zie bijvoorbeeld Beati mundo corde waar de melodie de tekst uitstekend volgt).

Waarom staat de Hymne Rorate coeli niet in onze Graduale Romanum?

In onze GR staan alleen de liederen die vast verbonden zijn met de misliturgie. En deze Rorate coeli hoort thuis bij een avondofficie tijdens de advent, dus niet in de misliturgie. Sommige andere hymnen horen wel bij de misliturgie, bijvoorbeeld het Te Deum en het Veni Creator. Hier geldt dus geen algemene regel.

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2022 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design