Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

Onze-Lieve-Vrouw van Langewaede

Auteur: Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

Ons koor zingt elk jaar een gregoriaanse mis in de kapel van Langewaede. Vanwaar komt die naam: Langewaede en ken je de legende over O.L.V. van Langewaede?

Volgens de legende zou het beeld van de Heilige Maagd per boot, over de overstroomde weiden, te Langewaede gestrand zijn. Zoals over nog Mariabeelden verteld wordt, zou ook dit beeld tot drie maal toe door de pastoor naar de kerk teruggebracht zijn, en telkens weer verdwenen en teruggevonden waar het de eerste keer aanstrandde.

De pastoor leidde hieruit af dat O.L.V. daar vereerd wilde worden en hij liet daar een kapel bouwen ter ere van O.L.V. van Langewaede.

Dat is de legende. Gelukkig dat er nog legenden bestaan om ons dagelijks bestaan wat op te fleuren.

De kapel werd reeds vr 1400 gebouwd, herhaalde malen verwoest en telkens herbouwd. De huidige kapel dateert van 1965. De vorige kapel moest plaats maken voor de aanleg van de nieuwe baan: Ieper-Oostende.

Elk jaar wordt O.L.V. van Langewaede speciaal vereerd gedurende een negendaagse noveen: van 15 tot 23 augustus. De kapel wordt nog steeds druk bezocht, gedurende gans het jaar maar vooral tijdens die noveen, door parochianen, gelovigen en toeristen.

Alle commentaren

Onze commentatoren:

  Dhr. Jean-Pierre Exter
  Mevr. Myriam Van Lerberghe-Thibaut

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design