Cantica

Startpagina     Programma     Contact

Historiek     Repertorium     Commentaren     Links

Info voor onze koorleden

Mobiel

In English Latine

 

Verwelkoming door Dhr. Johan Tyberghien, voormalig koorleider van Cantica

 

Over de impact en het waarom van het gregoriaans in deze tijd.

Foto Koorleider Het gregoriaans is een universeel gezang, uniek in zijn soort, dat wij willen koesteren omwille van zijn historische waarde.

Het is een muziekgenre dat een vluchtheuvel biedt naast de sterke ritmische invloed van de hedendaagse muziek, een tijdsproduct dat gegroeid is uit het levensritme dat onze maatschappij dagelijks bijna onbewust ondergaat.

Door het a capella zingen wordt het rustgevoel, de eenvoud en sereniteit van deze muziek nog versterkt. Gregoriaans geeft een apart groepsgevoel, het is ontstaan uit de alleroudste vorm van volksmuziek.

Gregoriaans geeft een verregaande vrijheid aan de zangstijl en legt de nadruk op een sterke muzikaliteit. De kracht van deze gezangen wordt versterkt door subtiele klemtonen, lange melismen, uitbundige alleluia's, gewilde rustpauzes. Ze bekrachtigen de uitstraling van deze muziekvorm. Als het gregoriaans zuiver, fris en elegant gezongen wordt, krijgt het een label van eigentijdse muziek.

Gregoriaanse gezangen vragen naar een hedendaagse Nederlandse vertaling. Tekst en muziek moeten immers eenzelfde karakter uitdragen.

De kerken, oases van bezinning, waar rust en stilte de voedingselementen zijn, vormen een uniek kader om het gregoriaans uit te dragen.

Om al deze redenen is de gregoriaanse muziek de moeite waard om te overleven in een wereld waar gejaagdheid bijna een ordewoord is. Het is een vitaminekuur en brengt de balans van het levensritme in evenwicht.

Gregoriaans zit in een stroom van herwaardering. Mensen zoeken opnieuw naar spiritualiteit, het mystieke trekt aan en daardoor wordt het gregoriaans weer fel gegeerd als een rustpunt en als hedendaagse cultuurbeleving.

 

Dhr. Johan Tyberghien was de koorleider van Cantica van 1999 tot 2015. Afkomstig uit een muzikale familie is hij reeds vanaf zijn jeugd in de wereld van de muziek ondergedompeld. Meer dan vijftig jaar al is hij actief als zanger, dirigent, organist of koorleider.

     Disclaimer & Credits - © 2006-2024 Gregoriaans Koor Cantica - SJ Creative Design